Foto: TT

Varannan mäklare tror på fallande priser

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av bostadsmäklarna, 47 procent, tror på fallande bostadspriser den kommande tremånadersperioden, enligt den Mäklarpanel som Valueguard tagit fram i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet.

Av de närmare 200 som svarat på enkäten tror 14 procent på en prisuppgång medan fyra av tio tror att priserna står stilla.

– Det är naturligt att fler mäklare tror på fortsatt prisnedgång.

– De förutspår prisbilden under en period då de sitter med en hel del osålda objekt samtidigt som intresset för att köpa bostad minskar när människor har fullt upp med kommande storhelger, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett pressmeddelande.

Amorteringskravet påverkar

– Det nya amorteringskravet, som träder i kraft i mars 2018, påverkar också mäklarens bild av prisutvecklingen framåt då en sådan lag skapar osäkerhet.

– Människor vill planera sin boendeekonomi långsiktigt och regler som införs hastigt skapar avvaktande konsumenter, säger Carolina Stegman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet