21 procent av svenskarna underkänner mediernas rapportering om lastbilsdådet i Stockholm den 7 april. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/

Varannan nöjd med mediernas terrorbevakning

Publicerad

Trots felaktiga uppgifter om till exempel skottlossning får medierna godkänt för sin rapportering om lastbilsattentatet på Drottninggatan i Stockholm.

Totalt 54 procent av svenskarna tycker att medierna gjorde ett mycket eller ganska bra jobb, visar en undersökning av Ipsos som Dagens Nyheter refererar.

En av fem ger dock journalisterna underkänt. Mest missnöjda är de som röstar på Sverigedemokraterna – bara 38 av dem anser att medierna gjorde ett bra jobb.

Terrordådet i Stockholm

Föreställningen att det skulle finnas en utbredd misstro mot medierna är felaktig, enligt Ulrika Andersson, forskare på SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

– Det finns en liten grupp som är väldigt missnöjd, men de allra flesta har förtroende. Den tydligaste polariseringen är kopplad till var man står politiskt och vad man har för världsbild, säger hon till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet