Foto: TT arkivbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Varannan stockholmare är positiv till ett dieselförbud

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmare är positiva till ett dieselförbud i Stockholms innerstad. När 1 000 stockholmare fick frågan svarade varannan att de är positiva till ett dieselförbud och var tredje är negativ, det visar Novus väljarbarometer.

År 2020 kan det råda dieselförbud i Stockholms centrala delar efter att regeringen har gjort det möjligt för kommuner att införa milöjzoner.

Foto: SVT grafik

När stockholmare fick frågan ”Vilken är din inställning till att inför ett dieselförbud i Stockholms centrala delar?” så svarar 54 procent att de vill ha ett förbud mot dieselbilar i Stockholms centrala delar varav 22 procent är mycket positiva till ett förbud.

Det är också de yngre väljarna i åldrarna 18–29 år som är mest positiva till ett dieselförbud.

– Jag är inte direkt förvånad eftersom det handlar om luftkvaliteten och den påverkan som dieselbilarna har på hälsan. Bor man i Stockholm så vill man så klart få bort dem, säger Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd.

Unga väljare är mest positiva

89 procent av de som vill se ett förbud mot diesel sympatiserar med Miljöpartiet, det visar Novus väljarbarometer där 1 000 personer över 18 år boende i Stockholms kommun fått svarat på frågor inför kommunalvalet på uppdrag av SVT, P4 Stockholm och tidningen Mitti.

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) ser man just nu över om det kan införas ett förbud mot dieselfordon på enskilda gator från och med 2020.

– Det är framför allt Hornsgatan, Sveavägen och St Eriksgatan där vi vet att det är höga värden. Får vi ner antalet dieselbilar på dessa gator så minskar de också i resten av stan, säger Daniel Helldén (MP).

37 procent män är emot

Väljarbarometern visar att 32 procent av de tillfrågade som är mycket eller ganska mycket emot ett dieselförbud, i den gruppen var 37 procent män och 27 procent kvinnor.

Undersökningen visar också på tydliga skillnader mellan blocken, 54 procent av de som säger sig vara emot ett förbud sympatiserar med Moderaterna. 

14 procent av de tillfrågade svarade vet ej. 

Få anser att frågan är avgörande

Endast en procent av de tillfrågade anser frågan säger att dieselförbudet är avgörande för hur de ska rösta.

Skola, utbildning och sjukvård den mest avgörande frågan inför kommunvalet 2018, uppger 29 procent av väljarna.

Inför kommunvalet 2018 har Novus genomfört en opinionsundersökning på uppdrag av Sveriges Television, Sveriges Radio och tidningen Mitti.

Det är 1 000 stockholmare i åldrarna 18 och uppåt som i telefonintervjuer har fått svara på lokala opinonsfrågor. Intervjuerna genomfördes mellan den 7-16 augusti.

49 procent av de som svarade var kvinnor och 51 procent var män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Stockholm

Mer i ämnet