Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lagmannen om varför de två anställda döms för brott mot meddelarskyddet. Foto: SVT

Vårdbiträde larmade om brister i covidvård – Attendo-anställda döms

Uppdaterad
Publicerad

Två högt uppsatta Attendo-anställda döms för att ha kränkt meddelarskyddet. Fallet handlar om vårdbiträdet Stine Christophersen, som hotades med att sparkas efter att hon larmade om den ohållbara situationen på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm.

Två Attendo-anställda, av totalt tre åtalade, döms för att ha brutit mot lagen om meddelarskydd.

– Jag är nöjd med att två av de tre åtalade döms till böter, säger Stine Christophersen till SVT Stockholm, som enligt domen inte kommer att få något skadestånd.

Vårdbiträdet Stine Christophersen hotades med uppsägning efter att ha uppmärksammat den ohållbara situationen på Attendos äldreboende Sabbatsbergsbyn på Norrmalm i Stockholm.

Första fallet som prövas

De två anställda döms för att ha delat ut en skriftlig anmärkning mot Stine Christophersen efter att hon i Expressen påpekat upplevda missförhållanden på äldreboendet. Den tredje personen i fallet frias då tingsrätten bedömer att den anställda inte haft syfte att ingripa mot Stine Christophersen, varken ensam eller tillsammans och i samförstånd med de dömda.

De två dömda Attendo-anställda är skyldiga att betala 80 dagsböter om 380 respektive 980 kronor. Den ena personen ska totalt betala 30 400 kronor, medan den andra ska betala 78 400 kronor.

– Jag kan konstatera att tingsrätten delar min uppfattning om att två av personerna ska dömas och är belåten med domen. Vad gäller den tredje personen som frias så måste jag läsa in mig mer på domen innan jag kan ta ställning till om jag ska överklaga den friande domen, säger kammaråklagare Anette Fassl till SVT.

Det är första gången som ett fall gällande meddelarskydd i den privata vården prövats i domstol.

Det hände efter visselblåsarens larm

Stine kallades in till Attendos huvudkontor efter att hon våren 2020 lämnat uppgifter till Expressen och larmat om brister i smittskyddet på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm under den pågående coronapandemin, vilket Ekot avslöjade 2021. Under mötet kallade Attendo-cheferna henne för ”illojal” och beskyllde henne för att ha spridit falsk infomation. Hon fick en anmärkning där det stod att hon riskerar uppsägning om hon gör något liknande igen.

Företrädare för Attendo vill inte ställa upp på en intervju, men företagets presschef Linda Bengtsson skriver så här i ett mejl till SVT Stockholm:

”Nu är frågan rättsligt prövad i en första instans. Som tidigare nämnts så anser Attendo att erinran hanterades på ett sätt som inte är i linje med våra värderingar och medarbetaren har fått en ursäkt. Meddelarskyddet är centralt för alla som arbetar inom vård och omsorg. Vi har gjort ett omfattande arbete för att våra chefer och medarbetare ska ha kunskaper om detta och etablera en öppen och lärande kultur”.

Stine Christophersen jobbar inte kvar på Attendo utan studerar numera.

Hör lagman Anders Dereborg i videon ovan om hur Attunda tingsrätt motiverar den fällande domen.

Detta är meddelarskydd

Meddelarfriheten betyder att vem som helst kan vända sig till massmedier med upplysningar i publiceringssyfte, något som regleras i grundlagarna. Myndigheter och andra offentliga verksamheter får inte försöka ta reda på vem som lämnat uppgifterna och inte heller straffa den som lämnat dem.

Om en anställd inom offentlig sektor lämnar information om exempelvis brister hos sin arbetsgivare till massmedia, har arbetsgivaren alltså inte rätt att straffa personen med avsked.

När det gäller meddelarskydd i förhållande till arbetsgivare så gäller det för anställda på offentliga verksamheter såsom statliga och kommunala myndigheter och kommunala bolag som kommunen har beslutanderätt över men även privat vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad.

Undantag finns bland annat när det gäller rikets säkerhet och tystnadsplikt.

Meddelarskyddet gäller inte statliga bolag och privat verksamhet i övrigt.

Källa: sjf.se, ne.se, tu.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.