Vårdförbundet om varslet på Karolinska: ”När toppen inte sköter sig får botten betala”

Uppdaterad
Publicerad

550 personer kommer behöva gå från Karolinska universitetsjukhuset. Hur många av vårdförbundets medlemmar som påverkas kan ledningen i dag inte säga, men facket ser stora risker med varslet.

– Risken finns nu att man kommer strama åt på fel ställen, säger Mira Nyberg, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

Varslet som presenterades på tisdagen kom inte som någon chock för vårdförbundets representant i Huddinge.

– Det är väl väntat när ekonomin går käpprätt åt skogen. Det är otroligt att de låtit det gå så här långt, när toppen inte sköter sig får botten betala, säger Mira Nyberg.

Hoppas att vården inte påverkas

När SVT når henne har hon precis fått beskedet om varslet och inte hunnit tala med några medlemmar. I det pressutskick som gått ut från sjukhusledningen indikerar man att det främst handlar om administrativ personal som ska påverkas av varslet.

– Vi får hoppas att den patientnära vården inte påverkas. Samtidigt är ett sjukhus komplext, så drar man ner någonstans så påverkas helheten, säger Mira Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.