Operationsbild från sjukhus Foto: SVT

Vårdföretag som fuskar med kön kommer anmälas

Uppdaterad
Publicerad

Lagen är tydlig – den med störst vårdbehov ska gå först i kön, och inte den med privat sjukvårdsförsäkring. Om andra prioriteringar görs kommer det att anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, säger Region Stockholm.

De med privata sjukvårdsförsäkringar ska inte automatiskt gå före i kön, det ska vara vårdbehovet som avgör, enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Vi kan inte kontrollera vilka prioriteringar som görs hos vårdgivare som har avtal med andra. Men Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo) kan det, och om vi misstänker att det inte är den med störst vårdbehov som går först så kan det leda till att vi gör en anmälan, säger han.

– Vi utgår från att man följer hälso- och sjukvårdslagen.

Han berättar att han skickat ett brev till Ivo med fråga om de vill undersöka vårdgivarnas prioriteringar närmare.

En granskning i Dagens Nyheter i veckan har visat att nio av tio tillfrågade privata vårdgivare låter patienter med privata försäkringar gå före i kön.

Viktig grundregel

Björn Eriksson konstaterar att regeln om att den som har störst behov ska få vård först är en viktig portalparagraf i lagen, och att det är behovet som ska vara prioriterat.

– Vi kommer att reagera resolut om vi misstänker felaktigheter, säger han.

Branschorganisationen Vårdföretagarna har inte för avsikt att gå ut med några rekommendationer till sina medlemsföretag om hur de ska prioritera sina patienter.

– Det är upp till regionerna att se till att vårdgivarna lever upp till sina avtal, säger Anders Manell, presschef på Vårdföretagarna.

Försäkringsbolagen som säljer sjukvårdsförsäkringarna betraktar inte heller vårdprioriteringen som sitt ansvar.

– Det är väldigt svårt för oss att kontrollera en vårdgivares andra avtalsparter, det har vi ingen insyn i. Däremot kan vi säkerställa våra egna avtal, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Lämpligheten

Mats Arnström, produktchef för sjukvårdsförsäkringar på Länsförsäkringar, berättar att de följer upp sina egna avtal med vårdgivarna, och att den kontrollen också inbegriper att vårdföretaget ska följa lagar och regler. Om det visar sig att de inte lever upp till olika regler så kan det leda till att det vägs in i Länsförsäkringars bedömning om deras lämplighet, förklarar han.

– Jag förväntar mig att regionerna också ställer krav på vårdgivarna. Men den uppföljningen måste regionerna göra själva, säger Mats Arnström.

Men Björn Eriksson på Region Stockholm säger sig inte ha några möjligheter att kontrollera hur de privata vårdgivarna prioriterar försäkringspatienterna.

– Vi följer upp enligt våra rutiner, säger Björn Eriksson.

Så funkar privat sjukvårdsförsäkring

658 000 personer i Sverige omfattades av en privat sjukvårdsförsäkring i slutet av 2018, vilket är ungefär 14 procent av antalet sysselsatt i åldrarna 16–64 år. Antalet har vuxit de senaste åren.

Vanligast är att den bekostas av arbetsgivaren. Allra vanligast är försäkringen i branscher inom bygg och anläggning, 110 000 personer i dessa branscher hade försäkringen 2017. Den är även vanlig bland dem som arbetar med finansiella tjänster.

Enligt uppgifter från 2017 hade drygt 55 procent av dem som omfattades av de privata försäkringarna inkomster under 37 000 kronor i månaden.

Något fler män än kvinnor omfattas av privata försäkringar.

Försäkringen ger både rätt till snabb vård hos privata vårdgivare som är knutna till försäkringsbolaget, och en enklare väg in i vården. Exempelvis finns garantier om att får träffa specialistläkare inom bara några dagar, och rätt till operation, om det behövs, inom en kort tid.

Sjukvårdsförsäkringen omfattar inte all vård, exempelvis inte akutvård, cancervård, palliativ vård eller högintensiv vård.

Sedan den 1 juli 2018 förmånsbeskattas privata sjukvårdsförsäkringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.