Bild från Eldfesten 2015. Foto: Janerik Henriksson/TT

Våren firas in med eldfest i Kungsträdgården

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon kväll firas våren in med en eldfest i Kungsträdgården i centrala Stockholm.

– Vi håller traditionen levande även här i Sverige, säger Mansour Hosseini, producent för Eldfesten.

Traditionen är en folklig, icke-religiös högtid som firas av olika nationaliteter inför det persiska nyåret som infaller om en vecka.

– Eldfesten är motsvarande Valborgsmässoafton. Våren kommer mycket tidigare i Mellanöstern än i Sverige, säger Mansour Hosseini och skrattar.

Skickar problemen in i elden

Den årliga eldfesten firar att vårdagjämningen kommer och det är även en fest som man håller innan det persiska nyåret.

I Kungsträdgården blir det en stor konsert med artister och uppträdanden. Dessutom ska man, precis enligt tradition, hoppa över elden.

Mansour Hosseini, producent för Eldfesten. Foto: Frida Claesson/SVT

– Det är sju små brasor som man hoppar över medan man säger en ramsa. Det är till för att skicka alla problem från förra året in i elden och för att önska hälsa och allt det goda till kommande år.

”Därför är det ännu mer angeläget att fira”

Det var Mansour som tog initiativet till den första eldfesten i Stockholm och sedan dess har Riksteatern anordnat den årligen.

– Vi är en folkrörelse och vi skapar scenkonst för alla, oavsett ålder, kön, religion, hudfärg eller sexuell läggning, säger Mansour Hosseini.

Den traditionella högtiden firas i många länder i Mellanöstern men har inte en helt problemfri historia.

– Tyvärr är det på något sätt halvförbjudet i Iran, det ska inte firas. Därför är det ännu mer angeläget att vi firar och visar att det här är en icke-religiös tradition som vi vill ha levande.

SVT2 sänder höjdpunkter från eldfesten på lördag den 17 mars med start klockan 19.05.

Eldfesten Stockholm

Var: Kungsträdgården

När: 13 mars kl. 18.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.