Nu kan de boende i Repisvaara åter spola i vattenkranarna och fylla på sina dricksglas. Foto: TT

Varmare Mälaren ger dyrare dricksvatten

Publicerad

Med varmare sjövatten ökar kraven på vattenrening. Resultatet blir dyrare vatten för över två miljoner människor, det rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm.

Varmare vatten innebär fler bakterier och större risk för algblomningar som medför giftiga ämnen. För dricksvattenproducenterna runt Mälaren innebär det att man måste hitta lösningar för att upprätthålla kvaliteten på dricksvattnet, skriver P4 Stockholm.

– Vi har satt upp ett mål att vi ska kunna möta de här förändringarna som sker i råvattentäkten med åtgärder i vattenverket, så att vi även i framtiden ska kunna producera ett hälsosamt och rent dricksvatten, säger Kristina Dahlberg, processingenjör på Norrvatten till P4 Stockholm.

Kommer det att kosta mer?

– Ja, om man gör investeringar i vattenverket så kostar det ju pengar och då kommer det ju innebära en kostnad via taxan också, säger Kristina Dahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Stockholm
Mer Nyheter