Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
2 422 personer hade valt att förtidsrösta istället för att komma till vallokalerna under söndagen. Foto: SVT

Så hålls folkomröstningen om skolan i Värmdö smittsäker

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen var det folkomröstning i Värmdö kommun om förändringar inom förskolan och skolan. Det är den första röstningen av någon sort i länet sedan pandemin startade.

– Det är utmanande men har fungerat hittills, säger Joel Christoffersson, valdistriktsansvarig Värmdö kommun.

Bakgrunden är ett starkt missnöje med planerade förändringar och omorganisation av förskola och skola i Värmdö kommun. Det ledde till att kritiska föräldrar samlade in 4 000 namnunderskrifter för att få till en folkomröstning, och på söndag 5 september är det dags.

Det innebär att det blir en folkomröstning med covid-planering. Kommunen skriver på sin hemsida att de arbetar intensivt för att smittsäkra folkomröstningen och att man följer Folkhälsomyndighetens restriktioner. Bland annat kommer valskärmarna att torkas av med ytdesinfektion mellan varje väljare.

Föräldrar saknar dialog

Den nya skolorganisationen handlar bland annat om att lägga ner och slå samman ett antal förskolor. Tanken är också att eleverna på skolorna på Möja, Svartsö och Runmarö inte ska kunna gå kvar på dessa skolor lika länge som i dag.

Föräldrarna menar att politikerna fattat beslut utan konsekvensanalyser eller någon ordentlig dialog med de som påverkas av besluten, och att det inte handlar om en enskild skola eller förskola, eller om att stoppa förändring.

Så här lyder frågan som kommuninvånarna får ta ställning till på söndag:

Tycker du att kommunen ska dra tillbaka beslutade samt stoppa planerade nedläggningar och centraliseringar av förskolor och skolor till dess att man haft en riktig dialog och gjort grundliga konsekvensanalyser?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer