Foto: SVT

Värmdöleden rustas för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket drar igång flera stora satsningar på Värmdöleden för att förbättra trygghet och framkomlighet för Nacka- och Värmdöborna. En ny bro byggs över Skurusundet och Värmdöleden överdäckas vid Nacka Forum.

I centrala Nacka planeras omfattande projekt. I samarbete mellan Trafikverket, kommunen och landstinget kommer området kring Nacka forum att förändras i grunden. När tunnelbanan dras fram planeras Värmdöleden vid Nacka forum att överdäckas och bebyggas med bostäder. Värmdövägen flyttas norröver för att ge plats åt en underjordisk bussterminal.

Minskad sårbarhet

Skurubron är enda vägförbindelse med fastlandet för boende i östra Nacka och Värmdö. Det innebär att cirka åttio tusen personer är beroende av att bron, som delvis är från 1915, fungerar. För att öka säkerheten och tillgängligheten startar nu upphandlingen av en ny bro som ska byggas söder om den nuvarande. Den nya bron får tre körfält i vardera riktning, varav en bussfil. Den gamla bron rustas och ska användas för lokal trafik.

– Vi behöver skapa minskad sårbarhet för Värmdöborna. Det behövs fler alternativa vägar för att ta sig till och från Värmdö, säger Ylva Gustafsson Höjer som är enhetschef på Trafikverket.

Broavgifter

Nu påbörjas en upphandling i miljardklassen. Nya bron kommer att delvis finansieras via broavgifter, det har Nacka kommun beslutat som en möjlighet att påskynda nybygget.

– Behoven av trafikutbyggnad i Stockholmsregionen är väldigt mycket större än vi kan finansiera, säger Ylva Gustafsson Höjer. Därför har vi gjort en överenskommelse med Nacka kommun. Trafikverket bekostar en tredjedel, broavgifter finansierar två tredjedelar.

Broavgiften på fyra kronor per passage ifrågasätts av många med argumentet att den enda statliga vägen till och från Värmdö borde vara avgiftsfri.

Köproblemen blir kvar

Miljöpartiet i Nacka stod bakom beslutet att bygga nya bron eftersom den gamla bedömdes vara i stort behov av renovering. Men när beslutet var fattat visade det sig att gamla bron var i bättre skick än man tidigare trott. Finansieringen via broavgifter ansågs nödvändig för en snabb byggstart.

Med alla papper på bordet är Miljöpartiet i Nacka i dag kritiskt till det snabba beslutet och till broavgifterna som förmodligen blir fyra kronor per passage. Man menar att det är orimligt dyrt att driva in så små summor. Dessutom anser man att bron inte löser Värmdöledens stora köproblem.

– Om en ny Skurubro skulle ha fyra, sex eller tolv filer spelar ingen roll. Det finns andra flaskhalsar som är viktigare att åtgärda, säger Sidney Holm (MP), oppositionsråd i Nacka.

Södra länken

Sidney Holm åsyftar Södra länken. Det är tunnelsystemet som kopplar ihop Värmdöleden med trafiklederna söder om Stockholm. Södra länken saknar sprinklersystem och därför stängs den av säkerhetsskäl när trafiken i tunnlarna blir alltför tät. Under perioden augusti till november i år stängdes Södra länken tjugosex gånger i morgonrusningen in mot Stockholm. Varje stängning genererar mycket långa köer ända ut till – och ibland förbi – Skurubron. Trafikverket kan inte lova att köproblemen kommer att försvinna när byggplanerna realiseras.

– Vi kan aldrig bygga bort köerna, säger Ylva Gustafsson Höjer, men vi kan skapa alternativ. En ny bro ökar framkomligheten och våra satsningar i Nacka ger resenärerna andra alternativ.

  • Ny bro över Skurusundet, klar 2021.
  • Värmdöleden däckas över vid nuvarande trafikplats Nacka.
  • Underjordisk bussterminal byggs vid Nacka Forum.
  • Trafikplatserna Skvaltan och Kvarnholmen byggs om
  • Trafikplats Kvarnholmen byggs i höjd med Nacka gymnasium.
  • Förbättrad framkomlighet och säkerhet vid ”Grisslingerakan”.
  • Ny rondell vid Hemmesta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer