Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet säger att sommarvärmen är ”helt värdelöst fästingväder”. Foto: Annica Roos/Erlend Aas, TT

Värmen skrämmer bort fästingarna

Uppdaterad
Publicerad

Det var en lång vinter, en kort vår och det har varit sommar sedan tidig maj i Stockholms län. Medan människor och många djur njuter av solen så är det tvärtom för fästingarna.

– Det är helt värdelöst fästingväder, säger biologen Didrik Vanhoenacker.

– I år hade vi en lång vinter och en racersnabb vår, konstaterar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Den snabba våren och värmen är till glädje för många, men inte för fästingarna.

– De är nog dystra just nu. Det har legat snö hela vintern, och för fästingar som bara väntar på att ett djur ska komma förbi så får de tråkigt där under snön och väntar på våren. Och så blir det först en lång vinter och sedan direkt en väldigt torr sommar, det är helt värdelöst fästingväder, säger Didrik Vanhoenacker.

Han förklarar:

– De är känsliga för torrt väder så det här tycker de inte om. Nu kan de inte sitta på ett grässtrå och bara vänta utan kryper nog ner i marken igen.

”Perfekt för flygfjärilar”

Att fästingarna håller sig undan gör knappast någon besviken, men det finns småkryp som de flesta människor uppskattar och som är nöjda med vädret.

– Det är ett häftigt väder, när det är varmt och soligt så är det perfekt flygväder för fjärilar som får tillgång till massa blommor med mycket nektar. Och bin får mycket tid på sig att samla nektar, säger Didrik Vanhoenacker.

Trots värmen kanske trädgårdsägare ska ta det lite lugnt.

– Man ska nog ha lite is i magen och kanske inte sätta ut de allra känsligaste plantorna, det är ju bara maj. Men har man en trädgård kan man ta ut en pall och bara se hur det växer, säger Didrik Vanhoenacker, och han fortsätter med en uppmaning:

– Passa på att gå ut riktigt tidigt på morgonen eller sent på kvällen och lyssna på fågelsången. Det är härligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.