Värtabanan kan läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Om Värtabanan kan läggas ner skulle det bli enklare och billigare att bygga ihop Stockholm och Solna. Men det skulle samtidigt hota planerna på ett nytt kraftvärmeverk vid Värtan.

Efter många års planering är det nu klart i stora drag hur Norra Stationsområdet i Stockholm ska byggas ihop med Karolinska området i Solna.

Projektet innebär enorma investeringar på runt 60 miljarder kronor.

Billigare att ta bort spår

För att göra sammanväxningen möjlig planerar man bland annat att däcka över E4/E20 mellan Norrtull och Roslagstull, och järnvägen till Värtahamnen.

Nu vill planerarna ha en diskussion om att ta bort järnvägsspåren för att göra överdäckningen billigare.

Utan järnvägen skulle kommande byggen på Norra stationsområdet och längs Norra länken ut till Värtan bli en miljard kronor billigare, enligt Stockholms stads exploateringskontor.

Varning för felinvestering

-Det gäller att ta diskussionen redan nu, så att man inte felinvesterar. Kanske behövs inte Värtabanan i framtiden, säger Stefan Eriksson på Exploateringskontoret.

En utbyggnad är på gång i Nynäshamn. Järnväg dit skulle kunna täcka behovet av järnväg till båt, funderar Exploateringskontoret.

-Det är en diskussion som det är så dags att föra nu, säger Jens Bjöörn på Fortum Värme. Fortum planerar att börja bygga sitt nya värmeverk invid spåren vid Värtan till hösten.

Fortum kräver järnväg

Det nya kraftvärmeverket ska eldas med en miljon ton skogsråvara per år, som levereras både inifrån landet och med båt. Det nya värmeverket är beroende av att järnvägen finns kvar.

-Vi behöver säkerheten i att ha två möjliga leveransvägar, tåg och båt, säger Jens Bjöörn.

Fortum vill ha klara besked nu. Värtabanans existens bidrog till att det nya kraftvärmeverket ska byggas just vid Värtan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.