Jämnare vattenflöden gynnar både växtlivet och kustvandrande fiskar som havsöring. Foto: TT arkivbild

Efter extrem torka – nytt fiskevårdsprojekt ska stabilisera vattenflöden

Uppdaterad
Publicerad

När våtmarker och skogar byggs bort och dikas ut så torkar vattendragen snabbare ut. Men med ett nytt fiskevårdsprojekt ska vattentillgången i Södertörns vattendrag stabiliseras för att gynna både växt – och fiskliv.

Det är Sportfiskarna som i ett samarbete med kommunerna och markägarna på Södertörn ska förbättra vattentillgången bland annat i Muskån, Vitsån, Moraån och Kagghamraån.

– När man byggt bort och dikat ut sumpskogar och våtmarker så torkar landskapet ut. Det blir extrema skillnader, vid regn blir det översvämning och vid torka blir det extremtorka, säger John Kärki, Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund i Mälardalen.

Naturligt vattenmagasin

Med två miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket ska Sportfiskarna kartlägga och återskapa Södertörns våtmarker, något som gynnar både växtlivet och kustvandrande fisk som havsöring och gädda.

– Vi kommer även att lägga ut sten och grus för att fördröja vattnets väg till havet för att få jämnare flöden, det är bra för både fisk och grundvattnet, säger John Kärki.

Genom att låta vattnet rinna långsammare genom naturen bildas naturliga vattenmagasin, enligt John Kärki.

– Man kan likna naturen och hårdgjorda ytor vid ett handfat, dras proppen ut rinner vattnet bort snabbt men lägger man i en tvättsvamp så stannar vattnet kvar längre och sipprar långsamt ut.

Projektet planeras pågå under tre år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer