Efter fem dagar med stillastående nivåer började vattnet sjunka på juldagen. Foto: Jessica Gow/TT

Vattennivåerna i Mälaren har börjat sjunka

Uppdaterad
Publicerad

Efter de högsta vattennivåerna på 20 år i Stockholms, Södermanlands och Västmanlands län har nu vattnet i Mälaren börjat sjunka.

– Nu kommer det sjunka undan för undan och det är glädjande, säger Torbjörn Granqvist vid Stockholms hamnar.

Under fem dagar låg vattennivån i Mälaren rekordhögt och slussarna i både Stockholm och Södertälje har stått öppna för att släppa ut så mycket vatten som möjligt.

Vid områden nära vattnet har mark och vägar svämmat över men på juldagen började nivåerna att sjunka igen. Enligt den senaste prognosen har vattnet sjunkit tre centimeter.

– Framför allt har vi sett att det inte stiger mer och det är det viktigaste. Nivåerna är på väg ner och prognosen säger att det ska fortsätta så, säger Torbjörn Granqvist, ansvarig för Mälarens reglering vid Stockholms hamnar.

Att få vattennivåerna att sjunka tar lång tid men slussarna tappar fortfarande för fullt. Stockholms hamnar har samverkanskonferens med räddningstjänst och länsstyrelse för att följa och bevaka läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.