Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och grundare av nätverket Varken hora eller kuvad.

”Männens förtryck växer i förorten”

Uppdaterad
Publicerad

Husby och Järvaområdet håller på att utvecklas till manliga enklaver som odlar kulturen som skapar jihadkrigare, det menar riksdagskvinnan Amineh Kakabaveh (V). Men hon får mothugg av etablerade nätverk i området.

Enligt Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och grundare av nätverket Varken hora eller kuvad, så växer männens förtryck i förorterna.

Kvinnor är inte längre välkomna på vissa kaféer och unga tjejer kan inte vistas ute efter middagstid på vissa platser. Enligt henne är kvinnoförtrycket så krävande att det inte finns någon frihet längre i Husby och i andra stadsdelar i Järvaområdet.

– När det blir kommentarer för att en kvinna klär sig i sommarklänning, eller för att hon röker eller skrattar högt är det självklart en begränsning av hennes frihet.

Olika bilder och verkligheter

Men det här tycker Hanna Ghandina Borglund från nätverket 7 Generations förort är en alltför enkelspårig bild av Husby och Järvaområdet.

– Visst kan det finns ett visst förtryck men jag personligen upplever inte det.

Hanna Ghandina Borglunds tycker att hon kan göra och leva som hon vill i Husby. Men hon poängterar också att det är hennes bild av området, även om den delas av många av hennes vänner i Husby.

– Alltså när det bara är en enda bild som lyfts fram blir det inte så nyanserat.

Läs debattartikeln av Amineh Kakabaveh i Expressen

Amineh Kakabaveh (V) har tre förslag på förändringar:

– Uppdraget för nämnden för Statligt stöd till Trossamfund måste ses över. Skattemiljoner kan inte finansiera uppbyggnaden av könssegregationskulturer, där kvinnliga präster är förbjudna, homosexualitet ses som synd och oskuldsetiken påtvingas medlemmarna.

– En omfattande utredning bör snarast tillsättas efter alla rapporter om ”balkongolyckor”, hedersmord som beskrivs som olyckor.

– Vi behöver en medborgarrättsminister, nu när könssegregation och etnisk segregering breder ut sig i Sverige. Medborgarrättsministern skall ha en klar uppgift att avskaffa könsapartheid på förorterna och i skolorna och se till att alla människor ska få samma rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.