Foto: TT arkivbild

Vaxholms invånare betalar mest i länet för turism

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket kommunerna väljer att lägga på turistverksamhet skiljer sig markant runt om i länet. I Vaxholms kommun betalar varje invånare 149 kronor, vilket är mest i Stockholms län. I bland andra Salems kommun och Stockholms stad betalar invånarna ingenting.

Vaxholmsborna betalar mest i länet för kommunens tursitverksamhet. Under 2017 var nettokostnaderna för turistsektorn 149 kronor per invånare i Vaxholms kommun, visar siffror som nyhetsbyrån Siren sammanställt. Pengarna går till bland annat camping och turistinformation. Även i Norrtälje och Nynäshamn får ortsborna betala mer än en hundring per invånare till turistsektorn.

– Förutsättningarna ser väldigt olika ut över landet, men det finns ingen kommun som öser pengar på sektorn utan att ha en tydlig bild av vad det betyder för kommunens utveckling. Det skulle inte invånarna gå med på, säger Anders Gunnarsson på SKL till Nyhetsbyrån Siren.

Stora skillander

Foto: TT arkivbild

Men det skiljer i sig stort i länet mellan hur mycket invånarna får betala för kommunens turistverksamhet. I Nykvarn och Södertälje kommun betalar ortsborna 42 kronor respektive 30 kronor per invånare, samtidigt som de boende i bland annat Danderyd, Salem och Stockholms stad inte betalar något alls.

Mest i landet

Långt över riksgenomsnittet på drygt 100 kronor ligger Åsele kommun. Här betalar de boende 662, kronor per invånare till kommunens turistverksamhet och det är mest i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.