Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) och Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M). Foto: Lieselotte van der Meijs/Håkan Lindgren

”Vi behöver både bostäder och naturreservat”

Uppdaterad
Publicerad

Idag höll handelskammaren en politikerutfrågning om naturreservat och bostäder, och både Stockholms miljöborgarråd och Nackas kommunalråd är klara över att naturreservaten behövs.

Igår presenterade Stockholms handelskammare sin rapport med förslag på var man skulle kunna bygga i befintliga och planerade naturreservat i länet för att motverka bostadsbristen. Handelskammaren tycker inte att alla naturreservat är skyddsvärda och att de stoppar upp alla bostadsplaner.

Idag höll de en utfrågning med flera politiker och Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) som var på plats var klar över att naturreservaten behövs, och att Stockholm inte skapar några reservat i onödan.

– Vi måste planera var vi ska ha natur för att kunna öka takten i bostadsbyggande, vi behöver både och för att kunna bygga en bättre stad, säger Katarina Luhr.

– I Stockholm har vi inte för många naturreservat, vi tänker på vilka grönområden som behöver värnas och var vi ska bygga.

”Ser ingen motsättning”

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) som också var på plats idag, är inte särskilt imponerad av handelskammarens rapport, han ser ingen motsättning mellan att bygga mycket bostäder och att ha naturreservat.

– Vi här i Nacka ska bygga 20.000 lägenheter fram till år 2030, vi har detaljplaner för 3.000 klara och vi skapar två nya naturreservat. Jag förstår inte varför man ska bygga i naturområden, säger Mats Gerdau.

I Nacka tyckte handelskammaren att man skulle bygga i Velamsund, och det tycker inte Gerdau alls.

– Man pratar om att man ska bygga där det finns bra kollektivtrafik, medan Velamsund däremot ligger väldigt avlägset. Vi ska inte bygga i våra naturreservat helt enkelt.

Läs mer: Handelskammaren vill bygga bostäder i naturreservat

Katarina Luhr i Stockholm ser inte heller att de skulle kunna bygga i några av de naturreservat som Stockholm stad redan inrättat, däremot de som är planerade går att se över, och det gör man också menar hon.

– Östra Älvsjöskogen är ett exempel på område där vi tittar på hur man kan bygga mycket bostäder och samtidigt inrätta ett naturreservat. Även Lillsjön är ett område som bör planeras med högt bostadsbyggande vid Bromma flygplats, därför lades planerna för att göra naturreservat av Lillsjön på is vid måndagens kommunfullmäktige.

Stockholm stad vill behålla rätten att skapa naturreservat

Stockholms handelskammare vill stoppa kommuners rätt att inrätta naturreservat som de menar ofta används för att slippa bygga bostäder, något som Katarina Luhr inte alls håller med om.

– Det var nog alla politiker överens om, att vi vill ha rätten att skapa egna naturreservat. Vi i kommunerna vill kunna planera både för bostäder och grönstruktur, och bäst bostadsplanering får vi om kommunen äger rådigheten över båda delarna, och kan besluta om båda på en gång.

Mats Gerdau i Nacka håller med:

– Jag tycker att kommuner ska ha rätt att inrätta naturrerservat, vi i kommunerna har ett helhetsansvar för att planera för bostäder, arbetsplatser, skolor och natur, för allt i vardagen. Däremot kanske jag kan tycka att kommuner skulle ha rätt att häva ett naturreservat eller ändra gränser, det kan bara länsstyrelsen idag, säger Mats Gerdau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.