Föremål som fastnat i grovrensen i reningsverket Henriksdal i Stockholm. Tamponger och tops är bland de föremål som oftast felaktigt spolas ned. Foto: TT

Vi spolar ner över 28 ton skräp – i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Tops, papper och våtservetter och annat skräp orsakar ofta stopp i Stockholms reningsverk. Nu vill Stockholm Vatten och Avfall att vi slutar använda toaletten som papperskorg.

Vårt avloppssystem är bara till för kiss, bajs och toalettpapper som lätt löses upp. Trots det är det vanligt att vi spolar ner annat som lätt orsakar stopp i systemen. Det handlar om tops, papper och våtservetter, men även större saker som nylonstrumpor. Totalt slänger vi över 28 ton skräp i veckan, enligt Stockholm Vatten och Avfall.

– Allt som kan sno in sig i våra pumpar som hår, tandtråd, tamponger med mera skapar besvärliga problem och leder till att dessa ofta måste plockas isär, avslutar Ragnar Lagerkvist, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall.

28 ton skräp

På söndag är det FN:s världstoalettdag och i samband med det uppmanar Stockholm Vatten och Avfall att stockholmarna börjar ställa en papperskorg i badrummet.

– Skräpet i toaletten kan jämföras med hur svenskar slängde skräp i sjöar och hav under 70-talet. Syns inte avfallet tänker en del inte på att det skapar problem både i haven och i våra avlopp. Orsaken är både okunskap och att det saknas papperskorgar på våra toaletter, säger enhetschef Ragnar Lagerkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer