Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, svarar på kritiken mot besöksreglerna. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

”Vi vill förhindra att människor dör”

Uppdaterad
Publicerad

Täby var tidigt ute med att införa besöksförbud på kommunens äldreboenden, till följd av smittorisk. Kommunen har tagit flera initiativ för att aktivera de äldre och motverka social isolering, menar Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har utgått från försiktighetsprincipen istället för vänta och se-principen, som jag tycker att regeringen har använt sig av, säger Erik Andersson (M).

Jan Roostal, vars mamma i vanliga fall bor på ett äldreboende i Täby kommun, är kritisk mot den strikta besökspolicyn. När han bara fick träffa sin mamma en halvtimme i veckan, på två meters avstånd, skrev han ut henne.

– Ett minimum vore tre gånger i veckan. Eller att man utser en eller två anhöriga som får tillstånd att göra besök, säger Jan Roostal.

”Personalen vänder ut och in på sig”

Erik Andersson vill inte kommentera besökssituationen på enskilda äldreboenden.

– Alla boenden ser olika ut men jag är ganska sker på att de vänder ut och in på sig själva för att anhöriga ska få träffa de äldre, säger Erik Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer