Vild strejk och blockad utanför Lagena

Publicerad

Ett 50-tal anställda vid ett ett av Systembolagets distributionslager i Jordbro gick ut i vild strejk på måndagen. Lagerarbetarna protesterar mot att företaget vill säga upp fast anställd personal för att i stället ta in bemanningsföretag.

En vild strejk råder på Lagenas lager i Jordbro. Lagena är ett dotterbolag till Systembolaget och all transport till och från lagret av Systembolagets varor blockerades tidigt på måndagsmorgonen.

Anledningen till strejken är att företaget vill ersätta med inhyrd personal istället för att få en flexibel bemanning, vilket de anställda anser vara under all kritik.

33 anställda varslades om uppsägning i maj
”Det är ytterst provocerande att företagets varslat 33 anställda mitt under pågående lokala förhandlingar. Men Handels arbetar med korrekta fackliga metoder. Det vill säga vi följer den förhandlingsordning som finns”, skriver Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren i ett pressmeddelande.

-En dags strejk kommer att leda till betydligt färre varor på hyllorna, och stryper vi lagret i tre dagar kommer det att bli helt tomt, säger Patrik Oloffson, före detta klubbordförande i initiativtagarna Handels.

Att den vilda strejken bröt ut just i dag – några dagar före midsommarhelgen, är förstås ingen slump.

Tillfällig paus i blockaden
Blockaden har under måndagseftermiddagen tagit en paus. En grupp anställda har tillsammans med facket överläggningar med företagsledningen.

-Då accepterade de strejkande att ta en paus, säger Handels ombudsman Hans Boberg.

Enligt Boberg har även polisens ingripande haft effekt.
Den hävda blockaden gäller enbart utleveranserna av varor till Systembolagets butiker. Leveranserna in till Lagenas lager är fortsatt stängda av de vilt strejkande arbetarna.

Ingen lösning har nåtts under dagen
Förhandlingarna mellan ledningen för alkoholdryckeslagret Lagena och facket har avslutats utan att någon lösning nåtts.

-Företaget vill inte gå de anställda till mötes, säger Handels ombudsman Hans Boberg till TT.

Förhandlingarna återupptas klockan 13 på tisdag.
De 50-tal anställda som deltagit i den vilda strejken har i en omröstning bestämt att de fortsätter strejken, enligt Boberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer