Foto: TT

Vill locka Facebook och Google till Akalla

Uppdaterad
Publicerad

Fortum hoppas att man ska kunna locka IT-giganter till Akalla, genom att bygga fler datahallar. – Vi har redan fört diskussioner med de här aktörerna, säger Erik Rylander på Fortum Värme.

Det är inte bara i Skarpnäck som datahallar är på tapeten.

Fortum Värme har i flera år jobbat med att hitta effektiva sätt att återvinna värme på. I arbetet har man sett att datahallar, vars spillvärme alltså kan användas till uppvärmning, kan bli guldklimpar för att locka stora aktörer till Stockholmsregionen och dessutom spela en viktig roll för den framtia uppvärmningen av Stockholm.

– Vi tror att återvunnen värme från datahallar kommer vara en viktig del i stadens framtida energisystem. Stora datahallar är en bransch med stark tillväxt, och kommer att vara så i flera år framöver, säger Erik Rylander på Fortum Värme och fortsätter:

– Samtidigt finns det ju ett lagförslag på bordet som handlar om att sänka elskatten för stora hallar i Sverige. Så skatten kommer ju i princip att försvinna och Sverige kommer då att ha de lägsta priserna inom EU. Det kommer alltså att finnas en tydlig ekonomisk fördel för datahallsaktörerna att satsa här.

Flera platser i Akalla aktuella

Därför letar Fortum Värme nu andra platser i Stockholm där stora datahallar ska kunna anläggas. Och i Akalla kan det blir aktuellt med flera anläggningar.

– I första läget har vi hittat ett antal platser i Akallaområdet. Här förbereder vi just nu för att  kunna  presentera attraktiva möjligheter till etablering av datahallar på marknaden. säger Erik Rylander.

Haft kontakt med stora aktörer

Förhoppningen är att man redan under nästa år ska kunna erbjuda stora företag från bland annat USA och Asien möjlighet att bygga datahallar i Stockholmsområdet.

– Det måste vara förberett så pass mycket att det finns möjligheter för de här företagen att ta beslut om att ha hallar i Sverige nu. Det måste alltså finnas förutsättningar när vi erbjuder det här till företagen, säger Erik Rylander.

Ni vill ha hit företag som Facebook och Google?

– Ja, det kan vara sådana aktörer och vi har redan fört inledande diskussioner med några i den kategorin. Totalt handlar det om ett 30-tal globala företag som vi ser som potentiella intressenter för att etablera större datahallar i Stockholm.

Ni tänker hallar i stil med den i Luleå?

– Vi kommer inte kunna bygga en hall av den storleken som Facebook har i Luleå här i Stockholm. Däremot är det ju så att de riktigt stora amerikanska aktörerna bygger upp en infrastruktur där det behöver väldigt stora hallar men också mindre hallar i anslutning där användarna finns och då ligger ju Stockholm väldigt bra till, avslutar Erik Rylander på Fortum Värme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.