En skrattmås som infekterats med fågelinfluensa. Foto: Christina Bernesdt

Vinglig rävunge i Solna hade fågelinfluensa – nu ska smittan kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har konstaterat att en sjuk räv i Solna hade fågelinfluensa. På SVA säger man att man inte ska låta sina hundar komma nära döda fåglar. Nu ska ett nytt forskningsprojekt kartlägga hur smittan sprider sig.

SVT har tidigare rapporterat om ett 50-tal skrattmåsar som dött av fågelinfluensa i Solna. Nu senast gäller det en rävunge som var vinglig, just i Solna. Räven avlivades av viltvårdare och undersöktes sen av SVA.

– Ett stort antal skrattmåsar hade dött av fågelinfluensa i närområdet och räven har sannolikt blivit smittad genom att äta en sjuk fågel, säger Caroline Bröjer, viltveterinär och forskare vid SVA, i ett pressmeddelande.

Caroline Bröjer säger att man ska hålla koll på sina hundar.

– Man ska inte låta sina hundar nosa eller äta på döda fåglar, säger Caroline Bröjer, till SVT.

Nytt projekt för att spåra smittan

Fågelinfluensa har påvistats hos flera däggdjursarter de senaste åren. I Sverige har det funnits fall hos rödräv, gråsäl och tumlare.

SVA har nu startat ett forskningsprojekt där de kartlägger vilka däggdjur som infekterats av fågelinfluensa i Sverige. De vill även undersöka hur smittan sprider sig. De vill därför få in döda mårddjur, rävar och marina däggdjur från områden där det nyligen kontaterats fågelinfluensa, för att kunna undersöka djuren.

Projektet pågår under 2023 och finansieras av Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.