Visionen: Tunnel mellan Norrtälje och Åbo

Uppdaterad
Publicerad

En enkel resa från Norrtälje till Åland kan gå på 15 minuter – om man bygger en tunnel för höghastighetståg under Östersjön. Den idén presenterades nyligen av forskare på ett seminarie på finländska ambassaden.

Färjorna mellan Roslagskusten och Åbo går idag i cirka 30 kilometer i timmen. Med en tunnel och ett höghastighetståg skulle man kunna färdas i 300 kilometer i timmen istället. Det innebär att man kan ta sig mellan Norrtälje och Åland på bara 15 minuter.

Björn Hasselgren, som är forskare på KTH i Stockholm, presenterade nyligen en idé om att göra en tunnel under Östersjön.

– Idén är att förbinda Sverige och Finland, Stockholm och Helsingfors, med en fast förbindelse för järnväg och kanske för vanlig vägtrafik, säger han.

Tekniskt möjligt att utföra

Men är det praktiskt möjligt att bygga en sådan tunnel?

– Tekniskt finns möjligheterna idag. Det är visserligen ett långt avstånd, men inte längre än till exempel kanaltunneln mellan England och Frankrike. Man tittar även på att göra en tunnel mellan Helsingfors och Tallin, vilket är en väsentligt längre sträcka, så tekniken finns, säger Björn Hasselgren.

Förutom en tunnel mellan Norrtälje och Åland är tanken att man ska göra en bro- eller tunnelförbindelse även mellan Mariehamn och Åbo.

Möjligt om 25-30 år

Än så länge är tunnelförbindelsen bara på idéstadiet.

– Det är en mycket spännande idé och vision som kan knyta ihop våra länder och storstadsregionerna. Det skulle givetvis få stor betydelse för Norrtälje kommun, säger Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje.

Enligt Björn Hasselgren skulle en tunnel mellan Norrtälje och Åland kunna vara möjlig inom 25-30 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.