Karin Wanngård om de heta valfrågorna

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet i september har Stockholm stad fått ett nytt finansborgarråd. Trots att hon har suttit i kommunfullmäktige sedan 1994 är hon fortfarande något av en doldis. Vi träffade Karin Wanngård för att reda ut vad som nu händer med de heta valfrågorna.

Hon må fortfarande vara en doldis för många Stockholmare, men efter valet blev hon den högsta politikern i Stockholms stadshus. Hon är Socialdemokraten som gått och blivit högsta hönset i Sveriges största stad, och som har beskrivits som en vänstersosse.

– Jag skulle hellre beskriva mig som en storstadssosse. Jag är väldigt Stockholmskär, samtidigt vet jag hur viktiga jobben och tillväxten är för att vi ska klara hela Sveriges ekonomi, säger hon.

Förbifart Stockholm

Satt i kommunfullmäktige som 19-åring

Karin Wanngård blev gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholm 2011, och efterträdde då Carin Jämtin. Hon var vid det laget en rutinerad fritidspolitiker som suttit i kommunfullmäktige i sjutton år.

Innan politiken blev hennes jobb arbetade hon med lönefrågor, på först Danderyds sjukhus och sen ett större it-företag. Det politiska engagemanget har funnits ända sedan skoltiden.

– Från att vara klassens ledare, med rättvisa och att se till att alla hängde med i klassen, till att jag såg orättvisor. Då engagerade jag mig till slut politiskt och intresset för att få skolan att fungera för alla barn har jag fortfarande, berättar Karin Wanngård.

Samarbetet med MP, V och Fi

Nu ska hon leda en majoritet bestående av fyra partier. Partier som nu måste hitta en gemensam väg genom förhandlingar och kompromisser.

– Det är självklart så att vi har ett samarbete. Jag som företräder det största partiet får ju igenom mycket, men det handlar om att ge och ta. För att bygga samarbete över tid gäller det att ha förståelse för varandra. Vi vill ändra utvecklingen i skolan, fixa jobben för unga och bygga fler hyresrätter och det kommer vi alla att se till att göra, förklarar finansborgarrådet.

Förbifart Stockholm

Under valrörelsen stack en del sakfrågor ut i mängden. Vad som nu händer i de här frågorna är något oklart. Låt oss börja med vad som väntar projektet Förbifart Stockholm.

– Förbifarten kommer att byggas, och det är inte så att det försiggår några underhandsdiskussioner om detta. Vi kommer att sätta oss i diskussioner med regeringen om finansieringen, säger Karin Wanngård.

Förbifarten kommer alltså att byggas, men frågan är vem som ska betala: Trängselskatten eller staten? Svaret kommer senast i maj nästa år.

Bromma flygplats

En annan fråga som väckt reaktioner över hela Sverige är beslutet om att lägga ner Bromma flygplats redan 2020.

– Vi ser gärna att det byggs bostäder på Bromma flygplats, men inte på bekostnad av jobb och tillväxt.

Det låter ju som att det är en brasklapp som kan användas för att låta Bromma flygplats vara kvar. Är det så man kan tolka det?

– Vi måste se att Stockholm växer. I framtiden, med den växtkraft vi har, ser inte jag att Bromma där det är lokaliserat idag kan finnas kvar.

Slussen

En annan fråga som har väckt känslor är Nya Slussen. Den nya majoriteten vill se över projektet.

– Vi har en ny detaljplan, och den ska förverkligas. Det vi kan resonera om är en del glashus som har blivit starkt ifrågasatta. Måste dessa byggas? Och sedan ska vi se över bussgaraget i Katarinaberget.

Vill inte medge något svek

När vi möter karin Wanngård i stadshuset vill hon inte medge att det förekommer något svek mot de socialdemokratiska väljarna kring de infekterade valfrågorna.

– Det skulle inte jag påstå. Förbifarten kommer att byggas, Bromma ska ses över och Slussen ska vi också ta ansvar för. Men det viktigaste är att barnen i våra skolor har det bra, att jobben för de unga kommer till Stockholm och att vi bygger fler hyresrätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet