Wanngård: Ska säkerställa att Hersi inte får nya uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Karin Wanngård (S), finansborgarråd, säger att det inte finns något hon i nuläget kan göra för att få Awad Hersi (MP) att lämna sina politiska uppdrag. Däremot tänker hon att se till att han inte får några nya uppdrag i framtiden.

– Han skulle ha gått för tre veckor sedan. Det är hans beslut och jag tycker att det är oerhört olyckligt att han sitter kvar. Hans förtroende är förbrukat. Som politiker är man i en förtroendebransch, säger Karin Wanngård (S).

Vad kan du ställa för krav?

Avgångskravet på Awad Hersi (MP)

– Tyvärr kan jag inte mer än uttala mitt missnöje med honom och säga att han ska avgå. Jag måste hålla mig till lagen, men det jag kommer säkerställa är att han inte väljs till nya uppdrag.

MP letar efter motkandidat

Miljöpartiets interna gruppledare i Stockholms stad, Sara Pettigrew, krävde Awad Hersis avgång för flera veckor sedan. Hon avböjer intervju på onsdagen då hon anser att hon inte har något nytt att meddela i dagsläget.

”Avgångskravet kvarstår och en process har inletts där frågan ligger hos valberedningen”, skriver pressekreteraren Cecilia Engström i ett sms.

Miljöpartiets valberedning i Stockholms stad har nu i uppdrag att hitta en motkandidat, men än så länge har ingen person utsetts – åtminstone inte offentligt. Stödet för Awad Hersi är stort i Järvaområdet. Han fick överlägset flest personröster i det senaste valet, och att hitta en utmanare kan därför visa sig svårt.

Kan avgöras i november

På Miljöpartiets medlemsmöte den 23 november ska medlemmarna avgöra om Awad Hersi får gå eller sitta kvar. Men även om Hersi återigen skulle bli nominerad som ordförande för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd kan avsättas ändå.

Kommunfullmäktige kan nämligen säga nej till den kandidat som ett parti nominerat genom ett majoritetsbeslut.

SVT Nyheter Stockholm har försökt nå Awad Hersi för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avgångskravet på Awad Hersi (MP)

Mer i ämnet