Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Myndigheternas information riskerar att feltolkas”

”Myndigheternas information riskerar att feltolkas”

Uppdaterad
Publicerad

Det är sedan tidigare känt att smittspridningen av coronaviruset i Järvaområdet har varit allvarligare än andra delar av Stockholmsregionen. Jihan Mohamed, styrelseledamot i svensk-somaliska läkarföreningen, är en av dem som tidigare i veckan slog larm om den snabba smittspridningen i området.

Trångboddheten i området kan vara en möjlig anledning till varför smittspridningen varit kraftig i Järvaområdet, men Jihan Mohamed ser en annan möjlig orsak.

– Det finns ett annat problem och det är generationsboende, att man bor med sin äldre mamma och pappa som kanske är lite sjuka. Det är inte lika många som har sina föräldrar på äldreboende, säger hon.

Olika tolkning av ”värna de äldre”

Det har också pratats om svårigheterna att nå ut med information, bland annat för att svenskkunskaperna inte alltid är så bra. Men Jihan Mohamed menar också att det är lätt att informationen feltolkas, speciellt när det gäller att skydda de äldre riskgrupperna.

– Vad betyder det att man ska värna sina äldre? Hos oss betyder det kanske att ”ta hand om sina äldre, vara där för dem”. Hur kan man då skydda dem? Det blir väldigt svårt. Då kanske man behöver förtydliga mer, säger hon.

Se klippet från ovan från Agenda för att höra mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet