”Det här är nog det bästa jobbet jag har gjort, tror jag. Och det beror väl på att jag tycker att jag har kunnat göra mycket nytta”, säger Yvonne Lemberg. Foto: SVT

Yvonne har varit god man i 18 år

Uppdaterad
Publicerad

Yvonne Lemberg är en av Stockholms stads cirka 5 500 gode män. Det har hon varit i 18 år.

– Jag halkade in på ett bananskal. Jag hade varit utomlands ganska många år och när jag kom tillbaka till Sverige sa en väninna att jag borde söka till att bli god man, att jag skulle passa som det. Och det har jag inte ångrat, säger Yvonne Lemberg med ett leende.

Stockholms stad saknar 350 gode män i nuläget. Intresset för att bli en god man varierar över tid. Det har Yvonne Lemberg märkt.

– Så fort det har varit en tidningsartikel om någon god man som har burit sig illa åt så påverkar det synen på gode män, berättar Yvonne Lemberg och berättar om gången tidigare i år då hon satt i ett väntrum.

– En dam jag träffade frågade vad jag gjorde nu i coronatider. När jag berättade att jag jobbade lite som god man blev hennes reaktion ”Nej, men usch!”. Det är tråkigt, säger Yvonne Lemberg, som inte ångrar sina 18 år som god man.

– Nej, absolut inte. Det här är nog det bästa jobbet jag har gjort, tror jag. Och det beror väl på att jag tycker att jag har kunnat göra mycket nytta, säger Yvonne Lemberg.

Hör Yvonne Lemberg berätta mer i klippet ovan om hur det är att jobba som god man. Bland annat om hur en man först inte ville veta av hennes hjälp, en historia som slutade med att han ringde henne varje dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.