10 000 kronor mindre i skolpeng till elever i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden per elev i grundskolan är cirka tiotusen kronor lägre i Uppsala kommun, jämfört med landet i stort. För Glunten montessoriskola skulle det innebära att man skulle kunna anställa fem fler lärare om kommunen kom upp till rikssnittet.

Uppsala kommun lägger 110 600 kronor per elev, vilket är cirka 10 000 kronor mindre än rikssnittet, enligt siffror från Skolverket 2021. Detta kan jämföras med Knivsta kommun där skolpengen ligger på 125 900 kronor per elev.

Uppsala kommun satsar mindre på grundskolan än de flesta andra kommuner, säger Jan Eklund, skolchef för Glunten montessoriskola. 

Enligt Janne Eklund bidrar det här till att skolledningarna i Uppsala pratar om att skära ner på lärare, trots att rektorerna ber om fler.

– Ju mindre pengar vi har ju svårare blir det självklart att möta skollagens krav, säger han.

Men kan man inte se den lägre skolpengen i Uppsala som ett tecken på en effektivare skola?

– Jag ser det inte så, men det är möjligt om de som beslutar om skolan ser det så.

Mer pengar till skolan, är det en garanti för en bättre kvalitet?

– På vår skola skulle det göra skillnad, för vi har ett bra kvalitetsarbete och vet var pengarna behövs. För en skola som inte har koll är det mer osäkert.

”Har haft krav på att vara effektiva”

Frågan om den skolpengen har diskuterats under flera mandatperioder. Jennie Claesson (L), andra vice ordförande i utbildningsnämnden, menar att utbildningsnämnden under en längre period har haft krav på att skolorna ska vara effektiva. I dag sitter hon i opposition och menar att politikerna behöver sätta sig ned med rektorerna och diskutera frågan.

– Vi behöver se över vad som behövs göras, säger hon.

I klippet: 10 000 kronor mer per elev – så många lärare skulle kunna anställas i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.