”De har nått den yttersta gränsen för hur gammal en människa kan bli. Det är intressant”, säger fotografen bakom 100! Foto: SVT

100-åringar ställs ut i Uppsala

Publicerad

100! Så heter utställningen där porträtt av människor som fyllt just 100 visas upp. Just nu pågår den på Upplandsmuséet.

Carl von Scheele har sedan 2011 träffat, intervjuat och fotat ett tjugotal 100-åringar från olika samhällsklasser. Intresset fick han av två skäl.

– Dels är det intressant med personer som faktiskt varit med om skeenden som vi andra bara kan läsa oss till i historieböckerna. De vet hur saker och ting faktiskt såg ut och luktade och så vidare. Men de har också nått den yttersta gränsen för hur gammal en människa kan bli idag och det tycker jag också är otroligt intressant, säger Carl von Scheele, fotograf.

”Inte bara pinuppor”

En som finns med bland fotografierna är 104 åriga Dagny Carlsson. Under öppningen av utställningen finns hon på plats i Uppsala för att se sitt och de andras porträtt.

– Det är roligt att man för en gångs skull visar upp äldre personer och inte bara pinuppor. Jag känner mig rätt så stolt över att jag får vara på väggen här. Och det är ju snygga fotografier han har tagit, säger hon.

Dagny Carlsson har tidigare porträtterats i SVT:s dokumentärserie ”Det är inte så dumt att bli gammal”. Se det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.