Foto: TT

102 veckors väntan på studentbostad i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Hem & Hyra har granskat kötiderna till studentbostäder i storstäderna och de klassiska studentorterna med hjälp av Studboguiden.com.

Längst i Sverige

Och det är ingen uppmuntrande läsning för studenter som ännu inte har hittat boende i Uppsala. Kötiderna i stan är nämligen längst i Sverige.

Enligt Studboguiden.coms uppgifter får man vänta 102 veckor på ett studentrum i Uppsala. Kötiden för studentlägenhet är betydligt längre.

102 veckors väntan

102 veckors väntan är ändå en enorm förbättring mot förra året, då kötiden var 142 veckor i Uppsala enligt Studentboguiden.com.

Enligt branschorganisationen Studentbostadsföretagen finns ett underskott på 19 000 studentbostäder i Sverige.

– Det stora antalet bristorter visar på en nationell studentbostadsmarknad i obalans och det krävs en rad olika åtgärder för att bygga bort den, både på nationell och lokal nivå, säger Martin Johansson, generalsekreterare för Studentbostadsföretagen till Hem & Hyra.

1. Uppsala, 102*

2. Malmö, 90,

3) Luleå, 78,

4) Göteborg, 60,

5) Lund, Stockholm och Umeå 52.

*kötiden i veckor

Källa: Studboguiden.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Uppsala
Mer Nyheter