Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den första söndagen på året har kommit att kallas ”dating Sunday”. Men vad är det? Reporter Elsa Sandin förklarar fenomenet. Foto: Frida Wallin Nilsson/SVT

11,4 miljoner fler meddelanden – nu börjar årets mest intensiva dejtingperiod

Publicerad

Nu ska julen ut och det nya året har inletts. Årets första söndag spenderas inte sällan i soffan scrollandes på telefonen, och kanske just på en dejtingapp.

Perioden från början av januari fram till alla hjärtans dag, den 14 februari, kallas ofta för högsäsongen inom dejting. Enligt dejtingappen Tinders egna data skickas 11,4 miljoner fler meddelanden globalt under den här perioden jämfört med resten av året. När det gäller ”likes” skickas hela 58,7 fler jämfört med resten av året.

Samma statistik uppger även andra dejtingappar, som amerikanska OkCupid med sin 70-procentiga ökning i användaraktivitet under just dejtingsöndagen, medan appen Bumble ser en 15-procentig ökning i antal matchningar samma dag.

Första söndagen i januari

Dejtingsöndagen är den första söndagen i januari – en dag då många är lediga och spenderar tid på telefonen, eller dejtingappar.

Enligt Elin Sivard, som tidigare har arbetat som kommunikationschef för Tinder i Norden, handlar det om att många har tid att reflektera över vad de vill göra under året.

– Många singlar tar helt enkelt tillfället i akt att uppdatera sina dejtingprofiler och ge sig ut för att se om de kan hitta nån att dela nya upplevelser med under året, säger Elin Sivard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.