Visst fanns det skräp i centrala Uppsala på första maj-morgonen, men inte mer än efter en vanlig vardag. Foto: SVT

120 ungdomar blev sysslolösa – inget skräp efter valborgsfirandet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun hade 120 föreningsungdomar startklara under första maj-morgonen för att städa upp efter gårdagens firande. Inte en enda av dem behövde kallas in.

– Jag har aldrig sett så lite skräp efter en valborg, det har varit mindre än efter en vanlig löningshelg – ungefär lika mycket skräp som efter en vanlig vardag, säger Göran Karlsson, arbetsledare på renhållningen.

Efter förra årets sista april-firande samlades ungefär sex ton skräp in i Uppsala, fem ton bara i Ekonomikumparken.

– Vi har varit där nu på morgonen, där finns inte ett papper, säger Göran Karlsson, som varit i gång och dirigerat styrkorna sedan klockan fyra på fredagsmorgonen.

”Stolt och glad”

– Vi är så glada när vi åker runt i stan. Jag är stolt över Uppsalaborna att de lyssnat och lytt de uppmaningar som gått ut om att inte samlas och fira, säger Göran Karlsson.

Han tror aldrig att han kommer att få uppleva en så skräpfri första maj igen.

– Normalt sett brukar man inte se plattorna på gågatan, men som det varit nu på morgonen – helt underbart. Klockan nio kommer det inte finnas ett spår kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.