Flickan ska ha blivit våldtagen inne på toaletten i gallerian. Foto: Christoffer Urborn/SVT

En gripen efter våldtäkt i galleria mot 13-årig flicka

Uppdaterad
Publicerad

Inne på en toalett i en galleria i Uppsala ska en 13-årig flicka ha blivit våldtagen i november förra året. Först nu – sju månader senare – greps en man misstänkt för brottet.- Jag är väldigt upprörd, säger åklagare Moa Blomqvist.

Det var i mitten av november i fjol som polisen fick in en anmälan om våldtäkt mot en 13-årig flicka. Brottet ska ha skett dagtid inne på en allmän toalett i S:t Pers-gallerian.

Tidigt i utredningen misstänktes en man i 20-årsåldern, men det dröjde ända till i förra veckan som han anhölls i sin frånvaro och därmed efterlystes. Fem dagar senare greps mannen och sedan i fredags sitter han häktad misstänkt för våldtäkt mot barn.

– I och med att polisen inte har haft resurser har han inte frihetsberövats först nu, säger Moa Blomqvist.

Hur ser du på att det har tagit sju månader?

– Jag är jätteupprörd att så här allvarliga brott läggs på hög hos polisen, det är sorgligt att det tar så lång tid – både för målsägare och misstänkt.

Mannen nekar till brott.

– Han är säkert identifierad, det finns ju kameror i den här gallerian. Det är oklart om de känner varandra, säger Moa Blomqvist.

Polisregion Mitt, polisområde Uppsala, tillbakavisar de påståenden som uttrycks av åklagare.

– Anmälan om misstänkta våldtäkter ska alltid prioriteras och det gäller särskilt då de begås mot underåriga. Åklagare fattade beslut om att anhålla personen den 3 juli och han greps därefter den 8 juli. Vad som har förevarit i dialogen mellan åklagare och utredande polis mellan anmälan och att misstänkt anhölls får Polis- och Åklagarmyndigheten var för sig och tillsammans titta närmare på, säger Niklas Hållkvist, polisområdeschef Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.