Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så gör Folke Jewert för att fånga in bisvärmarna. Foto: August Viberg

13-årige Folke hjälper till med bisvärmar – en av Sveriges yngsta ”svärmfångare”

Uppdaterad
Publicerad

I tre år har Folke Jewert från Alunda sysslat med biodling. Tillsammans med sin pappa är han uppkopplad mot en svärmtelefon dit personer ringer som drabbats av en bisvärm. Då åker Folke ut och hämtar hem den.

– Det roliga är att man får stora skördar av en biodling, säger Folk Jewert.

Iklädd bidräkten arbetar Folke Jewert för fullt med biodlingen på gården utanför Alunda. Det är sommar och högsäsong för binas honungsproduktion.

– Jag vill ta över efter min far och farfar här på gården. Biodling är roligt eftersom man lär sig mycket samtidigt som det är en möjlighet att tjäna pengar på honungen, säger Folke Jewert.

Svärmtelefonen går varm

Förutom arbetet på gården är Folke även uppkopplad mot svärmtelefonen. Det är en kostnadsfri telefontjänst från Sveriges Biodlares Riksförbund för personer som har problem med bisvärmar.

– Nu i juni är det högt tryck, vi får minst ett samtal om dagen. Då packar vi utrustningen och åker ut. Vi plockar ned svärmen och tar hem den till vår biodling, säger Folke Jewert.

I klippet: Se när Folke Jewert letar efter bidrottningen på gården.

DET HÄR ÄR EN BISVÄRM

En bisvärm bildas när det gamla bisamhällets drottning flyger iväg och letar efter en ny plats. I vissa fall kan det leda till att bisvärmar bildas på oönskade platser, exempelvis en trädgård eller garage.

För den som råkat ut för detta har Sveriges Biodlares Riksförbund en kostnadsfri telefontjänst, den så kallade svärmtelefonen. Där kan man få hjälp av lokala biodlare, bland annat 13-årige Folke Jewert.

Telefontjänsten är en nationell satsning som finns på flera håll i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.