Korna är av rasen Highland cattle och har långa horn och lång päls.

14 kor försvunna norr om Fjärdhundra

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvin tros ha jagat bort 14 kossor norr om Fjärdhundra. Sedan i måndags har bara tjuren setts till. Nu letar ett stort antal personer efter kreaturen.

Efter att ha sett vildsvinsspår i anslutning till en bristning i kornas stängsel misstänker ägarna att korna flytt i panik. Sedan i måndags är de i alla fall försvunna, något som EnaHåbo-tidningen var först med att uppmärksamma. Gården som ligger norr om Fjärdhundra har sökt med både hundar och helikopter men fortfarande syns de inte till.

– De står väl och trycker någonstans. Tjuren har kommit tillbaka men han har nu lämnat igen. Han verkade inte orolig så troligen vet han var de är, säger ägaren Maud Sedenborg.

Gillar äpplen

Gården ligger i anslutning till flera större granplanteringar vilket gör sökandet svårt. Men man har försökt med både hundar och helikopter.

– De är bra på att gömma sig. Vi kommer att fortsätta leta tills vi hittar dem. De kan inte ta sig hur många kilometer som helst innan någon får syn på dem så vi har gott hopp ändå, säger Maud Sedenborg.

Korna ska vara skygga och blir inte gärna klappade. Däremot gillar de äpplen. Uppgiftslämnare till var de kan ha tagit vägen hänvisas till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.