Flera övervakningskameror vid Stora torget fångade det stora slagsmålet på film. Foto: Polisen

Storslagsmålet fångades på film – 17-åring åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring har åtalats för försök till mord efter att ha knivhuggit en annan ung man i samband med ett bråk i centrala Uppsala för ett år sedan.

Det var den 20 mars 2019 som en ung man, då i 18-årsåldern, knivhöggs upprepade gånger vid Stora Torget i Uppsala. Mannen blev allvarligt skadad och fick föras till sjukhus.

Någon timme efter händelsen kunde polisen gripa ett flertal personer, men det är bara en 17-åring som nu åtalas för försök till mord.

Ett tiotal ungdomar, tillhörande två olika grupper, ha varit inblandade i bråket.

Enligt åtalet ska 17-åringen ha knivhuggit offret upprepade gånger i bland annat bröstkorgen, samt i ryggen när offret försökte fly från platsen. Enligt stämningsansökan fanns det fara för att brottet skulle fullbordas ”dels för att skadorna i sig var livshotande, dels för att det sista hugget avbröts genom slag från annan person”. Bland bevisen finns ett flertal vittnesuppgifter samt filmmaterial från övervakningskameror vid Stora torget.

Hur ställer sig 17-åringen?

– Han förnekar försök till mord men vidgår att han har åsamkat offret skadorna, säger mannens försvarare, advokat Stefan Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.