18-åring döms till ungdomsvård för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En 18-åring döms till ungdomsvård för en våldtäkt han begick när han var 17 år gammal, i december förra året. Det spelar ingen roll om våldtäktsoffret gav samtycke, menar Uppsala tingsrätt.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan befann sig i en särskilt utsatt situation när hon blev våldtagen, eftersom hon var påverkad av alkohol och droger. Samtidigt slår man fast att det inte spelar någon roll huruvida hon gett samtycke, eftersom ”ett samtycke som lämnas under sådana förhållanden inte fritar gärningsmannen från ansvar”.

Rätten anser också att det är ”orimligt att tänka sig” att gärningsmannen inte märkt hur påverkad kvinnan var vid tillfället, att han varit likgiltig inför det när han hade samlag med henne, och att det därför är motiverat att döma honom för våldtäkt.

Två män våldtog

Om gärningsmannen hade varit över 21 år gammal hade han dömts till två års fängelse. Men på grund av bland annat hans ålder vid brottstillfället, samt personliga omständigheter, döms han till ungdomsvård.

Kvinnan får drygt 128 000 kronor i skadestånd.

En annan man är sedan tidigare dömd i hovrätten för oaktsam våldtäkt mot samma kvinna, samma kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.