Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mer om vilka som är de vanligaste biverkningarna. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Över 150 har rapporterat allvarliga biverkningar av vaccin

Publicerad

Hjärtmuskelinflammation, fosterdöd och ansiktsförlamningar. Det är några av de misstänkta biverkningar som länsbor rapporterat till Läkemedelsverket efter att de vaccinerats mot covid-19.

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns ett fastställt samband, säger Karin Vengemy, chef för biverkningsgruppen vid Läkemedelsverket.

Totalt har Läkemedelsverket fått in 219 rapporter om misstänkta biverkningar i Uppsala län. Bland dessa har 157 klassats som allvarliga, det vill säga att de lett till sjukhusvård, bestående funktionsnedsättningar eller har varit livshotande.

– Vi utreder det här hela tiden och som läget ser ut just nu överväger nyttan med vaccinerna riskerna för eventuella biverkningar, säger Karin Venegmy.

Ingen oro inför påfyllnadsdos

Även om det kommit in allvarliga rapporter om biverkningar ser Läkemedelsverket inget skäl till oro inför påfyllnadsdoserna.

– I nuläget finns det inga tecken på att tredje dosen skulle ge allvarliga eller nya typer av biverkningar, säger Karin Vengemy.

I klippet: Det här är de vanligaste biverkningarna i Uppsala län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet