Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Croner, utvecklingsledare i kommunen, har koll på väktarinsatserna i kommunen. Hör honom berätta om det i klippet. Foto: SVT

Väktarnas extraögon i kommunen: 220 rapportörer

Publicerad

Sedan 2021 jobbar Uppsala kommun med ett system där anställda i kommunen rapporterar in händelser som ligger till grund för hur väktarinsatserna används.

Bråk, bränder, skadegörelse och ordningsstörningar är exempel på händelser som kommunens drygt 200 utbildade rapportörer matar in i ett datasystem. Personerna som gör det här jobbar som fastighetsförvaltare, lokalvårdare, bibliotekarier och inom omsorgen – för att nämna några yrkesgrupper.

Rapporterna som skickas in kvalitetssäkras av en särskild grupp.

Stöttar vid stränder

Ett exempel på när rapportörer har gjort skillnad är vid kommunens badstränder, där det till och från kan vara stökigt under kvällstid. Rapportörer har noterat vad som händer på olika platser, och genom att skicka väktare har man kunnat skapa en dialog, och på så sätt få bukt med problemet.

Norea Forsman-Olsson är utvecklingsledare i kommunen, och jobbar med att granska rapporterna som kommer in.

Finns det risk att det här blir ett steg mot ett storebrorssamhälle, där vi är övervakade överallt?

– Jag ser det inte så. Alla har i dag möjlighet att rapportera in störningar och använda sitt civilkurage. I det här systemet så ser vi till att rensa det som kan uppfattas som integritetskränkande. Här finns inga signalement nedskrivna, säger Norea Forsman-Olsson.

Norea Forsman-Olsson jobbar med att kvalitetssäkra informationen som rapportörerna för in i systemet. Foto: SVT

Klippet: Mer om hur kommunen jobbar med väktare – och lär dig skillnaden på en ordningsvakt och en väktare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.