Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdskulden har stigit under pandemin- flera operationer har uteblivit Foto: Elina Gleisner/SVT

2 500 operationer har skjutits upp på grund av pandemin

Publicerad

Det kommer ta 54 extra arbetsdagar för Akademiska sjukhuset i Uppsala att arbeta in alla patienter som prioriterats bort under pandemin. Totalt är det 2 456 operationer som väntar utöver den ordinarie verksamheten.

Under pandemin har den sjukhusen tvingats prioritera bort olika vårdfall för att kunna frigöra personal och lokaler till covid-patienter. Jakob Hedberg, överläkare och kirurg på Akademiska sjukhuset, opererar matstrups- och magsäckscancer men utför även överviktskirurgi. Enligt honom har man prioriterat främst cancersjuka patienter för att hinna med. 

– Lika glada som vi är över att cancervården har fungerat bra, lika smärtsamt medvetna är vi om att det finns många icke-cancersjukdomstillstånd som ger patienter stort lidande, säger han.

I klippet ovan hörs Jakob Hedberg och sjukhusdirektör Marianne van Rooijen, som berättar om vad sjukhuset gör för att minska vårdskulden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet