25 år sedan Estonia sjönk – ceremoni på Gamla kyrkogården

Publicerad

Det är nu 25 år sedan Estonia gick till botten. 852 människor miste livet, varav ett femtiotal kom från Uppsala län.

Under lördagen hålls ceremonier på många håll i landet till minne av olyckan, bland annat vid minnesplatsen på Gamla kyrkogården och i Uppsala domkyrka.

– Det är ett fint sätt för oss närmast berörde att få ge de omkomna en hyllning, det är de värda, säger Lasse Johnsen som förlorade sin dotter i olyckan.

Många mår fortfarande dåligt

Trots att det gått ett kvart sekel har såren inte läkt och många anhöriga till de omkomna mår fortfarande dåligt – inget ovanligt efter allvarliga händelser, visar forskning i Uppsala.

– Våra uppföljningar från många olika katastrofer visar att de psykiska konsekvenserna kan hålla i sig under lång tid och att en viss andel av de drabbade inte återhämtar sig fullt ut. Men det finns hjälp att få, säger Filip Arnberg, programdirektör vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.