Tåg Foto: TT

Uppsala-Stockholm på 30 minuter med nya direkttåg

Uppdaterad
Publicerad

Det ska ta en halvtimme att åka mellan Uppsala och Stockholm med tåg, det är SJ:s plan för sina nya direktavgångar. Resan ska gå åtta minuter snabbare än vad den gör nu.

SJ planerar att satsa på fler tåg mellan Uppsala och Stockholm från och med december. Planen är att trafiken ska utökas från dagens 29 avgångar till 35 avgångar per dygn, som P4 Uppland var först med att rapportera om. Av dem ska 13 av tågen bli direkttåg utan stopp mellan städerna och istället för att ta 38 minuter planerar SJ för att de ska ta en halvtimme.

– Sedan pendeltågen infördes 2012 så har vi tappat resenärer och lönsamhet på den här trafiken och då har vi haft valet att antingen vara defensiva eller att satsa på trafiken, och vi har valt det senare alltså att satsa på trafiken, säger SJ:s affärschef Jan Kyrk.

Färre tåg med stopp i Knivsta och Märsta

Men det här kommer betyda att det blir färre tåg som stannar i Knivsta och Märsta. I dag är det 26 av SJ:s tåg mellan Stockholm och Uppsala som stannar där, men med de nya tidtabellerna minskar det till 22 tåg.

– Men vi kommer även fortsatt att ha två tåg i timmen som stannar i Knivsta och Märsta mellan 06-09 och mellan 15-18. Vår tanke är att vi hitta bra lösningar för de resenärerna också.

Samma biljettpris

SJ har inga planer på att höja biljettpriserna på direkttågen utan priset ska vara samma som på de andra tågen.

Men ni har ju nyligen höjt priserna på majoriteten av era tåg mellan Uppsala och Stockholm, har det någon koppling till er planerade satsning på direkttågen?

Nej det finns ingen koppling. Vi har ju ett lägre pris för enstaka tåg än vad det kostar att åka med pendeltågen.

Efter sommaren ska Trafikverket ta beslut om SJ:s planer på direkttåg ska genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer