300 år av vädermätningar i Uppsala – startades av Celsius

Uppdaterad
Publicerad

Ända sen den 12 januari 1722 har väderstatistik samlats in i Uppsala. Nu fyller mätserien 300 år och den visar att klimatet har blivit klart varmare.

– Det mesta pekar på att den varma trenden kommer att hålla i sig, säger Erik Sahlée, lektor i meterologi.

Mätserien i Uppsala påbörjades av Anders Celsius i januari 1722. Sedan dess har många olika personer bidragit till att göra den till en av världens längsta.

– Stationen har gett oss unika möjligheter genom åren att förutspå och analysera vädret, säger Erik Sahlée.

Inställt Celsius-symposium

I år är det alltså jublieum för vädermätningarna, men på grund av spridningen av covid-19 har man valt att senarelägga firandet.

– Vi skulle haft ett Celsius-symposium nu i januari, men vi får skjuta upp det till sommaren 2022. Det känns tråkigt, men förhoppningsvis blir det lyckat ändå, säger Erik Sahlée.

I klippet: Se Erik Sahlée visa upp väderstationen i Uppsala.

Celsiusskalan

Anders Celsius mätte inte bara temperaturer utan jämförde även olika termometrar och temperaturskalor. Eftersom han inte tyckte att någon av dem var tillförlitliga konstruerade han sin egen temperaturskala 1742.

Den definierades av vattnets frys- och kokpunkter vid normalt lufttryck. Intervallet däremellan delade han in i 100 grader. Idag är detta den internationella enheten för temperatur.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.