Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så har har 34 miljoner kronor ”låsts” i regionens bostäder. Foto: Christoffer Urborn/SVT

34 miljoner ”låsta” i regionens lägenheter – tidigare anställda bor kvar i tjänstebostäder

Publicerad

Region Uppsala utreder hur man kan sälja sina tjänstebostäder – men i lägenheter värda 34 miljoner kronor har man inte rätt att riva kontrakt.

Hyresgästerna har besittningsskydd – trots att vissa slutade jobba för flera decennier sedan.

Om Region Uppsala inte vidtar några åtgärder kommer underskottet – räknat på ett nollresultat i år – stiga för varje år och landa på en miljard 2033.

Nu ser man över olika sätt att spara pengar – och ett uppslag är att sälja av sina bostadsrätter som är öronmärkta till tjänstebostäder. Dels på grund av ökad driftkostnad, dels för att kunna investera pengarna i annat.

Bostad i Uppsala län

– Det är dubbelt så dyrt att äga en tjänstebostad och hyra ut den än att hyra ut en hyresrätt i andrahand, säger Emilie Orring (M), regionråd i opposition.

Men av regionens 33 bostadsrätter har 17 hyresgäster så kallat besittningsskydd, som enligt regionen själv är ”mycket svårt att bryta”.

Fyra hyresgäster jobbar kvar i regionen

Lägenheterna är tillsammans värderade till över 34 miljoner kronor men bara fyra av hyresgästerna arbetar kvar inom regionen, enligt avtalen som SVT Uppsala tagit del av. En femte hyrs av Akademiska sjukhuset.

Det äldsta kontraktet skrevs 1976 och den gästen slutade i regionen för 29 år sedan.

– Det är väl något som visar på att vi inte har använt tjänstebostäderna på rätt sätt utan måste göra det mer effektivt, säger Emilie Orring (M).

Äger 68 tjänstebostäder för personal

Totalt äger regionen 68 tjänstebostäder för att kunna erbjuda nyrekryterad personal boende under en ”kortare övergångstid” medan personen hittar något eget.

Frågan om att sälja av bostadsrätterna var uppe på regionstyrelsens bord i januari, men det nya styret röstade tillbaka ärendet till att utredas vidare.

SVT har varit i kontakt med Helena Proos (S), ordförande i regionstyrelsen, som inte vill kommentera.

SÅ VÄRDERADES LÄGENHETERNA

SVT har låtit bostadssajten Booli värdera samtliga 17 bostadsrätter med besittningsskydd utifrån fakta som finns i hyresavtalen – det vill säga adress, antal rum och storlek på bostad. Uppgifter om skick, utsikt och eventuell balkong/uteplats har utelämnats.

Den totala värderingen uppgick till 34 240 000 kronor i mars 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet