Under påsklovsveckan kan den som vill besöka Pumphuset i Uppsala för att provsitta den besticktron som Uppsala vatten har byggt av utrensade bestick.

4000 felsorterade gafflar och knivar blev en besticktron

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 300 stycken gafflar, knivar och skedar som hamnat på villovägar bland länsbornas matrester rensas dagligen bort på biogasanläggningen i Uppsala. För att visa hur viktigt det är att sortera rätt på ett roligt sätt har Uppsala vatten byggt en pampig besticktron.

– Vi tror att majoriteten av besticken kommer från storkök och skolor där det är enklare att bestick slinker ner bland matrester. Men vi vet inte helt säkert, säger Jasmine Eklund, kommunikatör på Uppsala vatten.

Besticktronen består av ungefär 4000 bestick som som motsvarar två veckors utrensning. Besticken har diskats och sedan svetsats ihop.

– Vi tror inte att man har slängt besticken bland matresterna med flit. Därför hoppas vi att tronen gör så att människor blir mer uppmärksamma på vad de slänger och hur de sorterar, säger Jasmine Eklund.

”Jättekul att människor vill komma hit”

Fram till skärtorsdagen kan den som vill besöka Pumphuset i Uppsala för att provsitta den enorma blänkande tronen.

– Vi har haft många besökare i helgen, och hoppas på fler under påskveckan. Det är jättekul att människor vill komma hit och lära sig mer om vårt arbete, säger Jasmine Eklund.

På måndagsförmiddagen besökte Vilgot Sahlholm, 11 år, Pumphuset tillsammans med sin bror, farmor och farfar.

– Jag tycker att tronen var ganska hård, så den var inte så jätteskön att sitta i, säger han.

Besticktronen

Vikt: 120 kilo.

Antal bestick: Ungefär 4000 stycken.

Så många bestick rensas ut varje år: 3,5 ton, vilket motsvarar cirka 100 000 bestick.

Biogasanläggningen i Uppsala tar emot 30 000 ton matavfall varje år. 10 000 ton kommer från Uppsala kommun och 20 000 ton kommer från andra kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.