50 nya poliser till Uppsala län

Publicerad

Det närmaste året förstärks Uppsala län med 51 nyutbildade poliser. Den första omgången med nybakade poliser kommer i slutet av november och förstärker i huvudsak polisområdet Uppsala-Knivsta.

Ledningen för Region mitt har beslutat att från den nationella tilldelningen på 40 poliser så placeras 22 i Uppsala län, tolv i Västmanlands län och sex i Gävleborg.

Per Halldén, polisområdeschef i Uppsala län, har i sin tur beslutat att det är lokalpolisområdet Uppsala-Knivsta som får förstärkningen.

– Det handlar om ett netto. Det är inte säkert att de nya poliserna hamnar just i Uppsala-Knivsta.

Men det är det området som förstärks, varför då?

– Det finns flera anledningar. Personalomsättningen är något större här. Men framför allt handlar det om att vi bara har ett särskilt utsatt område i region mitt och det ligger i Uppsala, och att vi har haft flera fall av grov brottslighet i Uppsala den senaste tiden.

Men hur uppfattas det här av övriga länet, att alla förstärkningar hamnar i Uppsala?

– Någonstans måste man vara stark. Jag är begåvad med ett  runt polisområde där centrum ligger i mitten. Vi har bra utryckningsvägar ut till länet och kan fördela om resurserna vid behov. Det gör vi redan i dag.

Så det är inte vattentäta skott mellan de lokala polisområdena?

– Nej, så är det inte.

29 nya poliser tillkommer som nämnts i juni nästa år. Hur de resurserna fördelas är inte beslutat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.