Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Erika Krogestad går omkring i sin översvämmade källare. Foto: Privat

50-tal hus vattenskadade efter skyfallet: ”Bara att kasta ut allt”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen föll på kort tid stora mängder regn i Öregrund. Ett 50-tal hus vattenskadades i den lilla tätorten – och dagen efter kämpar invånarna med att rädda det som räddas kan.

– Det är bara att kasta allt, säger Öregrundsbon Erika Krogestad.  

Boende i centrala Öregrund rapporterar om mycket stora regnmängder.

– Yngsta sonen tömde 45 millimeter då regnmätaren började bli full. Därefter kom drygt 20 millimeter som jag tömde vid 18-tiden, säger Öregrundsbon Sven-Olof Palm.

Enligt SMHI:s meteorolog Sara Söderberg är den normala regnmängden en vanlig augustimånad i området cirka 70 millimeter.

Flera Öregrundbor fick sina hus och källare översvämmade

Ett stort antal hus drabbades. Vårdcentralen svämmades över och tvingades tillfälligt sluta ta emot patienter och restaurangägare vittnar om hur de tvingats rensa vatten i restaurangerna långt in på natten.

– Mer eller mindre alla som har källare har drabbats i någon omfattning, säger Jörgen Olsson, insatsledare vid Uppsala Brandförsvar.  

– Jag skulle uppskatta att det rör sig om ett 50-tal fastigheter. Vi fick även hjälpa ut en person som blivit instängd i källaren när vattnet kom.

Öregrundsbon Erika Krogestad har precis köpt hus i Öregrund och var en av dem som fick se sin källare övervämmad. 

– Vi hade 15 centimeter vatten i källaren. Vi har gillestuga, tvättstuga, matkällare, datorrum och gym där nere. Nu är det bara att kasta allt.

Många drabbade i Öregrund har under onsdagen tagit kontakt med sitt försäkringsbolag.

I klippet nedan: Så funkar din villaförsäkring vid översvämningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.