Tusentals soldater till Uppland

Militärövningen Aurora kommer att bedrivas på allmän och privat mark. Och det är en stor utmaning för militären som har att ta hänsyn till de markägare som kommer att få besök.

– Vi har i området Norra Enköping gjort ungefär 180 olika överenskommelser med olika markägare, skogsägare och privatpersoner. Det är förhandlingar som pågått i ett år, säger Patrik Ericzon, chef för mark- och miljö vid Enköpings garnison.

”Vill inte riskera att förstöra”

Vanligtvis sker militärövningar på militärens eget område. Aurora kommer att bedrivas på civil mark och det har inneburit en del utmaningar för militären.

– Vi har fått kontrollera vägtrummor och broar för att undersöka om vägen håller för att åka på, säger Patrik Ericzon. Där vi lämnar vägen måste vi till exempel ha kontroll på att skörden är bärgad. Vi vill inte riskera att förstöra något för privatpersoner. Skulle det ändå hända så betalar vi ut ersättning till den drabbade.

Men så här planerat är det ju inte vid en krigssituation.

– Nej, men försvarsmakten har att följa svensk lagstiftning så länge det är fred, så vi följer miljöbalken och skadeståndslagen, säger Patrik Ericzon.

5.000 soldater

Till Enköping kommer en brigad på 5.000 soldater och 2.500 fordon. Om du rör dig i de södra länsdelarna kan du förvänta dig att stöta på soldater och stridsvagnar under de närmaste tre veckorna. Styrkorna kommer att börja i Enköping för att i mitten av september rycka fram mot Uppsala och Arlanda.

– Man kommer att märka av en hel del militär fordonstrafik, säger Niclas Eriksson, operationschef vid ledningsregementet.

Leds från Enköping

– Är det militär på vägen så kan det ta lite längre tid att ta sig till jobbet. Man kommer att se stridsvagnar och olika typer av pansarskyttefordon, men även helikoptrar och stridsflyg, säger Patrik Ericzon.

En del skjutande kommer det att bli, men bara med lös ammunition, enligt försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Hela övningen omfattar närmare 20.000 soldater kommer att bedrivas på Gotland, Västkusten, Södermanland och Stockholm-Uppsalaområdet. Övningen kommer att ledas från Enköping.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aurora 17

Mer i ämnet