6-årige Lukas Johansson har diabetes typ 1. Sedan två år tillbaka samlar han in pengar till förmån för forskning om sjukdomen. Foto: Privat

6-årige Lukas arrangerar lopp för diabetesforskning

Publicerad

Under lördagen arrangeras Diabetesruset för första gången i Uppsala. Diabetessjuka Lukas Johansson, 6 år, från Alunda är initiativtagare till loppet.

En månad innan Lukas Johansson skulle fylla två år drabbades han av diabetes typ 1. Två år senare började han samla in pengar till förmån för forskning om diabetes.

– Hela idén till insamlingen kom när han på allvar förstod att det här inte är något som kommer att gå bort, inget som mamma och pappa kan göra något åt. Det är ganska stort att en fyraårig kille väljer att skänka sina sparpengar till forskarna, säger Lukas mamma Maria Johansson Evertz.

Möts av stor okunskap

Sonens sjukdom påverkar hela familjen, eftersom det krävs kontroller av hans blodsockernivå dygnet runt.

– Han kan göra allt som andra barn gör, men han behöver ständigt ha en kontroll av blodsockret – det kan bli farligt högt eller farligt lågt. Man måste ha koll på hur mycket han äter och försöka räkna ut rätt mängd insulin.

Maria Johansson Evertz berättar att hon och familjen ständigt möts av stor okunskap om sjukdomen.

– Folk som menar att det skulle vara vårt eller Lukas fel. Och nej, man kan inte operera in en insulinpump eller ”bara ta en spruta”.  Det är en knepig sjukdom. Bara för att en sak funkar för någon behöver det inte funka för alla.

Genom att bidra till forskningen om diabetes hoppas de också på att öka folks medvetenhet om sjukdomen. Familjen började därför även tillverka egna nyckelringar för att samla in pengar.

Oavkortat till forskning

När Diabetesruset arrangeras går alla pengar oavkortat till Barndiabetesfonden.

Till sin hjälp har Lukas Johansson 18-åriga Johanna Lindström som går en utbildning inom företagande.

– Johannas mamma och jag är kollegor. När vi höll på med nyckelringar fick Johanna nys om det och ville stödja. De har blivit fantastiskt fina kompisar under den här processen. Redan nu finns tankar om Diabetesruset 2019, berättar Maria Johansson Evertz.

Loppet arrangeras i Solvallsparken i södra Rosendahl. Banan är fem kilometer för vuxna och 1,5 för barn. På fredagen var över hundra personer anmälda, men det går också att anmäla sig på plats.

– Vi hoppas att folk kommer och springer för den goda sakens skull, även om vi inte kan garantera goodiebags till alla. Ingen av oss har någon erfarenhet. Det ska bli otroligt spännande.

Diabetes

För att kroppens celler ska kunna ta upp bränsle i form av socker från blodet, behövs hormonet insulin som bildas i bukspottskörteln.

Typ 2-diabetes kännetecknas av insulinresistens vilket betyder att kroppens olika celler reagerar allt sämre på insulin. Blodsockret tas då inte upp av kroppens celler, utan i stället ökar halten av socker i blodet och ute i alla kroppens vävnader. Blodsockernivån blir då för hög, vilket ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och andra hälsoproblem.

Vid typ 1-diabetes beror sjukdomen i stället på att betacellerna i bukspottkörteln har angripits av kroppens eget immunförsvar och förstörts. Då kan kroppen inte längre tillverka sitt eget insulin. Typ 1-diabetes är delvis ärftlig och går inte att bota.

Källa: Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.