Satsningen på 700 extratjänster kommer att bidra till ökad välfärd i Uppsala kommun enligt kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S). Foto: Uppsalakommun/arkivbild

700 nya extratjänster till arbetslösa Uppsalabor

Publicerad

Uppsala kommun ska totalt satsa på 700 nya extratjänster i år och 2018. Syftet är att långtidsarbetslösa och nyanlända personer ska få jobb och en stärkt position på arbetsmarknaden.

Satsningen påverkar arbetsmarknaden, möjligheten för långtidsarbetslösa, underlättar etableringen och minskar samtidigt kommunens kostnader för försörjningsstöd. Det är staten som står för huvuddelen av kostnaderna men det är kommunen som anställer personerna.

– Det är en stor satsning som kommunen gör tillsammans med arbetsförmedlingen. Det kan röra sig om extratjänster inom omsorg, parkskötsel och tekniska verksamheter. Satsningen kommer att bidra till ökad välfärd i Uppsala kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

Arbetsförmedlingen släppte nyligen färska siffror gällande arbetslösheten, som visar att den ökar i länet. Och forfarande är det gruppen nyanlända som står för ökningen. Sammanlagt är det 5,7 procent i länet som är arbetslösa vilket går att jämföra med 5,3 för samma period förra året. Gruppen arbetslösa nyanlända har ökat med 72 procent.

”Viktigast att stärka anställningsbarheten”

Extratjänsterna är tidsbegränsade till tolv månader men kan förlängas till sammanlagt två år. Tjänsterna kommer att skapas och ska vara extra resurser i den kommunala verksamheten.

– Det absolut viktigaste är att vi stärker anställningsbarheten hos individerna. Det är oerhört viktigt för att verkligen bli etablerad på arbetsmarknaden, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

– Jag ser positivt på att kommunen ger de grupper som har stått utanför arbetsmarknaden en längre tid, möjligheten att komma in på arbetsmarknaden. Syftet är att låta de personerna återigen få ett fotfäste, säger Håkan Hillerstig, arbetsförmedlingschef/Uppsala-Knivsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.